Ορισμός-Κλινική Εικόνα
01
Η ανομοιόμορφη μηχανική φόρτιση και τα μη φυσιολογικά φορτία που υπερβαίνουν τα όρια αντοχής των δομών των αρθρώσεων προκαλούν βαθμιαία φθορά αρχικά του αρθρικού χόνδρου και στην συνέχεια και των άλλων στοιχείων της άρθρωσης. Η προοδευτική αυτή εκφυλιστική επεξεργασία μιας άρθρωσης αποκαλείται οστεοαρθρίτιδα και είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε όλες τις αρθρώσεις. Οι περιοχές που προσβάλλονται περισσότερο είναι η αυχενική και οσφυϊκή μοίρα, τα δάκτυλα, τα ισχία, τα γόνατα και το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Αυτή η εκφύλιση της χόνδρινης επιφάνειας της άρθρωσης προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, παραμορφώσεις και ελάττωση του εύρους τροχιάς της κίνησης.
Αιτιολογία
02
- Ανομοιογενής φορτίσεις στις αρθρώσεις
- Ραιβότητα/ Βλαισότητα στα γόνατα
- Πλημμελής θέση πωρώσεως κατάγματος σε μια περιοχή( ώμος, γόνατο, ισχίο, καρπός, ποδοκνημική, αγκώνας)
- Αλλοιώσεις στον αρθρικό χόνδρο της άρθρωσης
- Συγγενές εξάρθρημα ισχίου
- Γενετική προδιάθεση
Αξιολόγηση
03
Τα ακτινολογικά ευρήματα είναι χαρακτηριστικά και μας δίνουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να μην συμβαδίζουν πάντα με τη βαρύτητα της συμπτωματολογίας. Ωστόσο παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση του ασθενούς καθώς δείχνουν στενώσεις των μεσάρθριων διαστημάτων, διάφορες σκληρύνσεις των αρθρικών επιφανειών, ύπαρξη οστεοφύτων και επασβεστώσεις. Η αξιολόγηση του ασθενούς είναι κυρίως λειτουργική και αφορά την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Ο θεραπευτής ελέγχει τις αρθρώσεις για οίδημα, παραμορφώσεις ή μυϊκή ατροφία μέσω της ψηλάφησης ενώ ταυτόχρονα ελέγχεται ο κινητικός του έλεγχος με στόχο την βελτιστοποίηση της εκτέλεσης όλων των καθημερινών αναγκών του ασθενούς.
Θεραπεία
04
Η φυσικοθεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις αποσκοπεί στην ανατομική ευθυγράμμιση της άρθρωσης, στη βελτίωση της τοπικής κυκλοφορίας, στην υποχώρηση της φλεγμονής και στην ελάττωση του πόνου. Κάποιες φορές ενδείκνυται και αποφόρτιση των αρθρώσεων με τη χρήση ειδικών βοηθημάτων. Απώτερος σκοπός αποτελεί η επανάκτηση του εύρους κίνησης και ακολούθως η διατήρηση και η ενδυνάμωση της μυϊκής ισχύος. Συγκεκριμένα στις περιπτώσεις αυτές ενδείκνυται η χρήση:
- Διαμαγνητικής Αντλίας
- Κρουστικού υπερήχου
- Ψυχρού Laser
- TECAR
- Βελονισμού
- Ειδικών διατάσεων και αρθρικών κινητοποιήσεων
- Ανατάξεων μεγάλης ταχύτητας και μικρού εύρους
- Μαλάξεων
- ΙASTM Tools
- Προγραμμάτων μυικής ενδυνάμωσης και βελτίωσης κινητικότητας
- Λειτουργικών ασκήσεων
Αντιμετώπιση ασθενούς με βαριά οστεοαρθρίτιδα ΑΡ γόνατος
75χρονη ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο λόγο έντονου άλγος στην εσωτερική πλευρά του αριστερού γονάτου εδώ και 18μήνες. Εμφανίζει χωλότητα κατά την βάδιση,ενώ το άλγος δεν υποχωρεί ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναφέρει κατάχρηση αναλγητικών και αντιφλεγμωνοδών φαρμάκων. Σύσταση από συναδέλφους ορθοπεδικούς για προγραμματισμό ολικής αρθροπλαστικής!
Ro ΑΡ κατά γόνυ άρθρωσης (πλήρη φόρτιση)
Αρχική εικόνα με στένωση του μεσάρθριου διαστήματος
Ro ΑΡ κατά γόνυ άρθρωσης (πλήρη φόρτιση) μετά από 10 συνεδρίες
Αύξηση του μεσάρθριου διαστήματος και ανατομική ευθυγράμμιση της κεφαλής της περόνης
Μετά από 10 μόλις συνεδρίες η ασθενής είναι ελεύθερη συμπτωμάτων τόσο κατά την διάρκεια της νύχτας, όσο και κατά την διάρκεια μεγάλων περιπάτων χωρίς την λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων!
Κατάρριψη μύθου: Μονόδρομος για την αντιμετώπιση της βαριάς οστεοαρθρίτιδας είναι το χειρουργείο.