Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Image Alt

ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

ΟΡΙΣΜΟΣ

01

Η αυχεναλγία (πόνος στoν αυχένα) όπως το λέει και η λέξη είναι ο πόνος που εμφανίζεται στην πρώτη περιοχή (μοίρα) της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή την αυχενική. Ο αυχένας αποτελείται από τους επτά πρώτους σπονδύλους στην σπονδυλική στήλη. Η περιοχή αυτή είναι πολύ σημαντική για το ανθρώπινο σώμα μιας και εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες (στήριξη κεφαλής, στροφή κάμψη έκταση κεφαλής, προστασία ευαίσθητων ιστών όπως νευρικό ιστό: νωτιαίο μυελό και νεύρα, αγγεία: σπονδυλικές αρτηρίες κλπ) του σώματος.

Η αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα) λοιπόν καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη ζωή του ανθρώπου και ιδιαίτερα όταν εμφανίζεται κατά τον ύπνο προκαλεί προβλήματα κόπωσης λόγω μη επάρκειας ύπνου, ψυχολογικά προβλήματα και δεν είναι και λίγες οι φορές που οι ασθενείς με αυχεναλγία (πόνο στoν αυχένα) καταφεύγουν σε ψυχολόγους ή ψυχίατρους.

Ο πόνος στην περιοχή της αυχενικής μοίρας συχνά φαίνεται να συνοδεύεται με πόνους που αντανακλούν σε άλλα σημεία(πχ χέρι), ίλιγγο και τάση για εμετό. Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, είναι συνήθως επίμονο και δυσκολεύει την καθημερινότητα.
Αυχεναλγία ίσως να είναι ήπιες ενοχλήσεις ή έντονος πόνος που να επηρεάζει καθημερινές δραστηριότητες ή και τον ύπνο. Μπορεί να είναι ξαφνικός πόνος ή να επιδεινώνεται κλιμακωτά, να εξαφανίζεται και να επανέρχεται ανά διαστήματα. Είναι ένα κοινό σύμπτωμα και εμφανίζεται αρκετά συχνά στον πληθυσμό ιδιαίτερα σε γυναίκες

Αιτιολογία

02

Το αίτιο της αυχεναλγίας είναι τις πιο πολλές φορές η παρατεταμένη κάμψη της κεφαλής (εργασία σε κομπιούτερ το οποίο βρίσκεται σε θέση κάτω απ το επίπεδο των ματιών, πολλά μαξιλάρια στον ύπνο κλπ). Είναι γνωστό ότι η κάμψη της κεφαλής προκαλεί εκφύλιση στο βασικό σταθεροποιητικό στοιχείο στην αυχενική σπονδυλική στήλη που είναι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος.

Συχνά αίτια που μπορεί να προκαλούν πόνο στον αυχένα είναι η δυσλειτουργία των δίσκων, των μυών ή των νεύρων του αυχένα ή σε περίπτωση τραυματισμού ενδέχεται να επηρεαστούν και άλλες δομές. Οξύς πόνος προκαλείται συνήθως από μυϊκό σπασμό ή κάκωση των μαλακών ιστών όπως μυϊκή θλάση και διάστρεμμα συνδέσμου στον αυχένα που προκαλούνται από βλάβη στους μυς και τους συνδέσμους που είναι συνηθισμένες αιτίες του πόνου στον αυχένα. Θλάσεις προκύπτουν όταν ένας μυς τεντώνεται υπερβολικά και διαρρηγνύεται, προκαλώντας ζημιά στον ίδιο τον μυ. Διαστρέμματα προκύπτουν όταν η υπερβολική έκταση και η διάρρηξη επηρεάσει τους συνδέσμους που συγκρατούν τα οστά. Μια μυϊκή θλάση και/ή ένα διάστρεμμα συνδέσμου στον αυχένα μπορεί να συμβεί ξαφνικά, όπως από πτώση ή μέσω μιας ξαφνικής πρόσκρουσης που ωθεί το κεφάλι στο πλάι ή διατηρώντας το κεφάλι σε μια ασυνήθιστη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συνομιλώντας κρατώντας το τηλέφωνο ανάμεσα στον λαιμό και τον ώμο, μπορεί επίσης να αναπτυχθεί με αργό ρυθμό με την πάροδο του χρόνου από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως η κακή στάση του σώματος. Η υπερβολική χρήση ή η αχρησία ορισμένων αυχενικών μυών μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή κόπωση ή αδυναμία που συνεπάγεται πόνο και ενοχλήσεις στον αυχένα. Άλλα αίτια πόνου μπορεί να είναι αυχενική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, εκφυλιστική δισκοπάθεια, στένωση αυχενικής μοίρας, τραυματισμοί, δυσκαμψία.

Αντιμετώπιση

03

Η θεραπεία εξαρτάται από την προέλευση του πόνου και την σοβαρότητά του. Στόχοι είναι η ελαχιστοποίηση του πόνου, επαναφορά της σωστής κινητικότητας της αυχενικής μοίρας, η σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενή και η βελτίωση του σε όλα τα επίπεδα της λειτουργικότητας του, χωρίς πλέον ενοχλήσεις. Στις περιπτώσεις αυχεναλγίας με αίτιο την κάκωση μαλακών ιστών χρησιμοποιούνται φυσικά μέσα, όπως μάλαξη, χειροπρακτική, tecar, βελονισμός και κινητοποιήσεις του αυχένα με σκοπό την άμεση μείωση του πόνου.
Σε περιπτώσεις Αυχενοβραχιονίου Συνδρόμου με εμπλοκή νευρικών ριζών στην περιοχή, η θεραπεία με ψυχρό Laser αποτελεί golden standard με θεαματικά αποτελέσματα.

Παρουσίαση περιστατικού με ευθειασμό της Αυχενικής Μοίρας

Ο ασθενής Β.Ζ 28 ετών προσήλθε με συμπτωματολογία κεφαλαγία, αυχεναλγία και εμβοές για περισσότερο από 10ετίας που δεν ανταποκρίνονταν σε φαρμακευτική αγωγή. Αντιμετωτοπίστηκε επιτυχώς συντηρητικά στα ιατρεία του Terzis Rehab Team με πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων και αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομικής ευθυγράμμισης μετά από 14 συνεδρίες!

Φώτο 1: 07/10/2016   Αναστροφή της φυσιολογικής λόρδωσης
Φώτο 2: 23/11/2016   Ευθειασμός
Φώτο 3: 29/12/2016   Φυσιολογική λόρδωση με ανατομική ευθυγράμμιση

Κατάρριψη μύθου: Ο ευθειασμός είναι ένα μη ιάσιμο νόσημα.

Ο αυχένας αποτελεί ένα από τα συχνότερα βαλλόμενα μέρη του ανθρώπινου σώματος μυοσκελετικά, και όχι μόνο. Είναι ένα κομβικό σημείο, όπου αγγεία, νεύρα, ιστοί και οστά συναντιούνται και συντελούν στην αιμάτωση, στη νεύρωση του εγκεφάλου και των άνω άκρων, στη στήριξη του κεφαλιού, στις κινήσεις της καθημερινότητας, καθώς και στη σωστή λειτουργία της αναπνοής, της κατάποσης και πολλών άλλων λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.

Το κεφάλι στηρίζεται πάνω στον αυχένα και τους αυχενικούς μυς και σπονδύλους, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν οι δίσκοι για να τους διαχωρίζουν. Οι αυχενικοί σπόνδυλοι είναι η ‘κολόνα’ που στηρίζει το κεφάλι. Η ‘κολόνα’ όμως αυτή δεν είναι ευθεία, αλλά τοξοειδής (λόρδωση), κι αυτό για να μπορεί να αντέχει τις κινήσεις, τους κραδασμούς, τις δονήσεις και το βάρος του κεφαλιού.

Όταν η λόρδωση αυτή αρχίζει και χάνεται τότε δημιουργείται έδαφος για φθορά και εκφυλισμό των δίσκων στην αυχενική μοίρα και ιδιαίτερα των τελευταίων αυχενικών δίσκων, που δέχονται πολλαπλάσια φορτία από όσα μπορούν να αντέξουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κήλες στους δίσκους, οι οποίες με τη σειρά τους πιέζουν τα νεύρα και δίνουν συμπτώματα πόνου, μουδιάσματος, καθώς και αδυναμία στήριξης και κίνησης του κεφαλιού. Για κάθε 2,5 εκατοστά πρόσθιας κλίσης του κεφαλιού, ο αυχένας επιβαρύνεται διπλάσια, τριπλάσια και ούτω καθ’ εξής.

Το πρόβλημα στην ουσία είναι μηχανικό, διότι αλλάζουν η στατική και η αντοχή των φορτίων. Αλλάζει δηλαδή η εμβιομηχανική της περιοχής δηλαδή η σωστή ανατομική ευθυγράμμιση!

Παρουσίαση ενδιαφέροντος περιστατικού με αναφερόμενη ζάλη κ αστάθεια!

Ασθενής προσήλθε στο ιατρείο του Terzis Rehab Team με αναφερόμενη ζάλη και αστάθεια το τελευταίο 2μηνο. Από την κλινική εξέταση και αφού αποκλείστηκε ζάλη κεντρικής ή άλλης αιτιολογίας τέθηκε η υποψία για στροφικό υπεξάρθρημα του πρώτου σπονδύλου Α1 (άτλαντα) επί του Α2 σπονδύλου. Ο απεικονιστικός έλεγχος που ακολούθησε, μια απλή ακτινογραφία, επιβεβαίωσε τα κλινικά ευρήματα μιας και ανέδειξε βαρύ υπεξάρθρημα του Α1σπονδύλου (atlantoaxial rotatory subluxation)

Η 65χρονη ασθενής Α.Δ. αντιμετωπίστηκε συντηρητικά με κλειστή ανάταξη, με αποτέλεσμα την πλήρη υποχώρηση της συμπτωματολογίας μετά από 5 μόλις συνεδρίες.

Φώτο 1 κ 2: υπεξάρθρημα άτλαντα

Φώτο 3: κλειστή ανάταξη του Α1 σπονδύλου με πλήρη ανατομική ευθυγράμμιση

Η ρήξη του εγκαρσίου συνδέσμου μπορεί να συνοδεύεται από νευρολογική σημειολογία και σε περιπτώσεις πίεσης της σπονδυλικής αρτηρίας είναι δυνατόν να εκδηλώνονται κεφαλαλγία, ναυτία, οπτικές διαταραχές, απώλεια αισθητικότητας και κινητικότητας(KRANTZ).

KRANTZ P. Isolated disruption of the transverse ligament of the atlas: An injury easily overlooked at post-mortem examination. Injury 1980, 12:168–170